b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spo\ywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu mo\na pić tyl-
ko soki, ale wówczas bardzo wa\nym problemem są codzienne wypró\nienia. Dłu\sze kuracje so-
kowe nale\y prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracje warzywno-owocowe mo\na prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy \adnych leków.
W przypadku stosowania leków chemicznych, nale\y być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz mo\e
38
w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przy-
padku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych pole-
kowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, betablokery, tiazy-
dy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu
na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację mo\na prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować
"zdrowe \ywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze mo\na uzyskać dzięki systematycznym
powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki du\ej zawartości błonnika w diecie, który oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania le-
watyw. W razie zaparć mo\na pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i ły\ką
otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a tak\e wodę z kiszonych buraków,
ogórków albo stosować zioła przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku
uregulowania wypró\nień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świe\ym
powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową \ołądka, zle tole-
rują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej.
Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni.
Mo\na tak\e pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a tak\e wywar z warzyw (wieczo-
rem zalać 1 ły\eczkę siemienia lnianego i 1 ły\eczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wy-
waru z warzyw i pić rano na pusty \ołądek). U osób z chorobą wrzodową \ołądka czy nie\ytem
jelit, mo\e po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas nale\y
spo\ywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody,
w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-
owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej nale\y stopniowo wprowadzać dietę zdrowego \y-
wienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze
trawienie, zaś pokarmy cię\kostrawne takie, jak sma\one mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp.
mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" \y-
wienia. Konsekwencją powrotu do \ywienia niezgodnego z Naturą, mo\e być nawrót chorób cywi-
lizacyjnych.
39
Dzień 1
Zniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej
kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy.
Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z
grapefruitem; gotowany kalafior, kompot z jabłek (z gozdzikami, bez cukru).
Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok po-
midorowy, herbata z ró\y.
Dzień 2
Zniadanie: pomidor z cebulą; surówka z białej rzodkwi, jabłka i ogórka kiszonego; surówka ze
świe\ej kapusty, marchwi i pora; sok z marchwi i jabłek, herbata;
Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia,
cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny i soli; surówka z ki-
szonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem.
Kolacja: sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą; jabłko pieczone; sok pomidorowy,
herbata miętowa.
Dzień 3
Zniadanie: jarzyny na ciepło; surówka z papryki, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli; utarte jabłko
z chrzanem; sok z kiszonej kapusty, herbata miętowa.
Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z dyni
z gozdzikami bez cukru.
Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi z jabłkiem; buraczki z chrzanem na ciepło; sok z
czerwonej porzeczki, herbata z melisy.
Dzień 4
Zniadanie: sok z marchwi; pomidor ze szczypiorkiem; gotowany kalafior; surówka: czerwona ka-
pusta, por, jabłko; sok z czarnej porzeczki, herbata wieloowocowa.
Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi; su-
rówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy.
Kolacja: bigos jarski; marchew gotowana z koperkiem; tarte jabłka z rzodkwią; sok pomidorowy,
herbata wieloowocowa.
Dzień 5
Zniadanie: surówka z białej kapusty z jabłkiem i cytryną; pomidor z ogórkiem kiszonymi, sok z
marchwi, herbata miętowa.
Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z gozdzikami.
Kolacja: 1/2 grapefruita, surówka: papryka czerwona, cebula, jabłko, ogórek kiszony; burak goto-
wany; herbata z melisy.
Dzień 6
Zniadanie: surówka z marchwi; buraczki na gorąco z chrzanem; pomidor z ogórkiem kiszonym;
herbata miętowa.
Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka,
szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy.
Kolacja: 1/2 grapefruita; surówka: kapusta świe\a, cebula, jabłko, sól; leczo jarskie z dynią; herba-
ta owocowa.
Dzień 7
Zniadanie: surówka: jabłko z chrzanem; sok wielowarzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytry-
na; kalafior gotowany; pomidor pokrojony z ogórkiem kiszonym; herbata z dzikiej ró\y.
Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek.
Kolacja: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula; surówka: świe\a kapusta, melon, jabł-
ko; sok jabłkowy, herbata z hibiskusa.
40
Dzień 8
Zniadanie: kapusta biała gotowana; ogórek kiszony, pomidor z cebulą; surówka: papryka, pomidor,
jabłko, ogórek kiszony, natka, sałata, seler naciowy z kwaskiem mlekowym; sok z marchwi.
Obiad: barszcz ukraiński; surówka z jabłka i porów; surówka z białej kapusty z arbuzem; sok po- [ Pobierz całość w formacie PDF ]