warstwami połowę kurczaka, wątróbki, marchewki i resztę kurczaka. Zalać wszystko bulionem i wstawić
na 24 godziny do lodówki.
Letnie terrine
Czas przygotowania: 30 minut " Czas pieczenia: 60 minut
Porcja dla 8 osób
" 1 kg fasolki szparagowej " 8 plastrów szynki (z kurczaka lub indyka)
" 1 marchewka " 4 jajka
" 1 seler " 300 g beztłuszczowego twarożku
" 1 cebula " 1 łyżka stołowa sera cancoillotte (5%
tłuszczu)
" 5 gałązek estragonu
" sól, pieprz
" pół łyżeczki oregano
Fasolkę obrać, opłukać i gotować 5 minut, bez przykrycia. Seler obrać i zetrzeć na tarce, marchewkę
umyć i obrać, posiekać w mikserze razem z obraną cebulą. Na patelni z powłoką zapobiegającą
przywieraniu podgrzewać farsz warzywny 10 minut na małym ogniu. Odsączyć fasolkę i pokroić w słupki,
dołożyć ją do reszty składników na patelni i gotować na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając), aż
fasolka przestanie oddawać wodę. Dodać posiekany estragon i oregano.
Formę do ciasta (o pojemności 2 l) wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad brzeg)
formy. Następnie wyłożyć formę 6 plastrami szynki, które powinny wystawać ponad brzegi formy i
zachodzić na siebie. Na szynkę wyłożyć farsz warzywny z fasolką. Rozgrzać piekarnik do 180C.
W naczyniu ubić jajka, twarożek i serek cancoillotte. Doprawić masę solą oraz pieprzem i wylać
delikatnie na farsz warzywny z fasolką. Zawinąć szynkę, przykryć wierzch pozostałymi plastrami, a na
koniec folią aluminiową.
Piec 1 godzinę w kąpieli wodnej. Ostudzić i wstawić na 4 godziny do lodówki.
Dania na bazie
protein i warzyw Strona 80
Dr Pierre Dukan - Nie potrafię schudnąć: 350 nowych przepisów
DANIA Z MISA
Wołowina z warzywami
Czas przygotowania: 20 minut " Czas gotowania: 30 minut
Porcja dla 1 osoby
" 70 g marchewek " pół cebuli
" 1 biała część pora " 1 gozdzik
" 70 g selera naciowego " sól, pieprz
" 250 g wołowiny bez kości (najlepiej " 1 l wody
polędwicy wołowej)
" 1 bouquet garni
Marchewki, por i seler obrać i umyć. Pokroić warzywa na duże kawałki. Do rondla wlać 1 l wody. Wrzucić
do niej bouquet garni, cebulę, gozdzik i warzywa. Doprawić sola, oraz pieprzem i doprowadzić do
wrzenia. Do wrzącego bulionu włożyć mięso i gotować je pod przykryciem na średnim ogniu około 30
minut. Gdy będzie miękkie, wyjąć je, pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu. Przybrać gotowanymi
warzywami.
Wołowina z bakłażanem
Czas przygotowania: 45 minut " Czas pieczenia: 15 minut
Porcja dla 4 osób
" 300 g bakłażana " 500 g chudej wołowiny pokrojonej na cienkie
kawałki
" 400 g średniej wielkości pomidorów obranych
ze skórki " sól, pieprz
" 1 posiekany ząbek czosnku " 0,5 litra wody
" 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki
Bakłażana obrać i pokroić na cienkie krążki. Włożyć je na 15 minut do osolonej wody (aby bakłażan
utracił goryczkę). Po kwadransie krążki odsączyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ćwiartki, wrzucić do
rondla, posypać pietruszką i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia i dusić 30 minut na średnim ogniu.
Połowę warzyw ułożyć na dnie małego żaroodpornego naczynia i doprawić. Na warzywach ułożyć
mięso. Przykryć je pozostałymi bakłażanami i pomidorami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210C i
piec 15 minut. W razie potrzeby doprawić.
Wołowina z papryką
Czas przygotowania: 20 minut " Czas gotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Dania na bazie
protein i warzyw Strona 81
Dr Pierre Dukan - Nie potrafię schudnąć: 350 nowych przepisów
Marynata:
" 320 g ligawy (mięso wołowe przypominające
polędwicę) " 1 łyżeczka maizeny
" 4 małe czerwone papryki " 4 łyżki stołowe sosu sojowego
" 3 małe cebulki
" 2 łyżki stołowe sosu sojowego
" odrobina oliwy
" 1 szklanka wody
Mięso oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Wymieszać maizenę z sosem sojowym i do tej marynaty
włożyć wołowinę. Wstawić mięso do lodówki na a godziny.
Papryki i cebule pokroić na cienkie paseczki. Wrzucić do lekko naoliwionego rondla. Podsmażyć i
dolać szklankę wody. Dusić na małym ogniu 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać
zamarynowane mięso, z łyżki stołowe sosu sojowego i w razie potrzeby odrobinę wody. Doprawić do
smaku wedle gustu.
Wołowina po burgundzku
Czas przygotowania: 10 minut " Czas pieczenia: 120 minut
Porcja dla 6 osób
" 1 kostka bulionu wołowego bez tłuszczu " 1 listek laurowy
" 250 ml wrzącej wody " 3 średniej wielkości posiekane cebule
" 0,5 kg chudej wołowiny pokrojonej w kostkę " 150 g pokrojonych pieczarek
" 1 łyżeczka maizeny " sól, pieprz
" 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki " odrobina oliwy
" 1 posiekany ząbek czosnku
Wołową kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku. W dużej naoliwionej patelni podsmażyć wołowinę.
Następnie przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia. Do rondelka wlać bulion, dodać maizenę,
pietruszkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje.
Wołowinę polać sosem (dodać wody, jeśli sos nie pokryje mięsa). Naczynie z wołowiną przykryć i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec mięso 2 godziny.
Cebule i pieczarki podsmażyć na patelni Z powłoką zapobiegającą przywieraniu (na średnim ogniu).
Dodać je do mięsa na ostatnie pół godziny pieczenia.
Wołowina smażona z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut " Czas gotowania: 5 minut
Porcja dla 4 osób
" 0,5 kg świeżej wołowiny " 2 marchewki
" 6 łyżek stołowych sosu sojowego " 2 łyżeczki Hermesetas (lub innego słodziku
niskokalorycznego) w płynie
" 1 łyżka stołowa octu winnego
" sól, pieprz
" 1 łyżka stołowa maizeny
" odrobina oliwy
" 1 pęczek białych cebulek
" 1 zielona papryka
Dania na bazie
protein i warzyw Strona 82
Dr Pierre Dukan - Nie potrafię schudnąć: 350 nowych przepisów
Mięso oczyścić i pokroić na kawałki, następnie włożyć do głębokiego talerza i zalać sosem sojowym
wymieszanym z octem winnym i maizeną. Wymieszać wszystko dokładnie i marynować wołowinę 30
minut w chłodnym miejscu.
Odsączone mięso obsmażyć na patelni na mocnym ogniu (około 1 minuty). Odstawić w ciepłe
miejsce.
Cebulki umyć i drobno pokroić wzdłuż. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić
na cienkie kawałki. Marchewki obrać i pokroić na średniej grubości plasterki. Warzywa podsmażyć na
lekko naoliwionej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodać marynatę, mięso, posypać
słodzikiem, doprawić soIą i pieprzem. Podgrzewać całość kilka minut, ciągle mieszając. Podawać
natychmiast.
Szaszłyk wołowy Turgloff
Czas przygotowania: 20 minut " Czas grillowania: 10 minut
Porcja dla 2 osób
" 0,5 kg pomidorów " sól z selera
" 1 zmiażdżony ząbek czosnku " sól z estragonu
" 600 g chudej wołowiny " natka pietruszki
" 200 g papryki " sól, pieprz
" 200 g cebuli " odrobina oliwy
" sok z 1 cytryny
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i rozgnieść pomidory, po czym przysmażyć z czosnkiem na
lekko naoliwionej patelni na małym ogniu. Doprawić.
Mięso, papryki i cebule pokroić na kawałki. Nabić składniki na patyczki do szaszłyków i grillować około
10 minut (w piekarniku lub na ruszcie).
Przed podaniem zdjąć składniki z patyczków, nałożyć je na talerze, skropić sokiem z cytryny i posolić
solą z selera i estragonu. Na każdy talerz wlać trochę przecieru pomidorowego. W razie potrzeby
doprawić. Posypać natką pietruszki.
Pieczarki faszerowane
Czas przygotowania: 25 minut " Czas pieczenia: 20-25 minut
Porcja dla 2 osób
" 100 g szpinaku " 2 plastry bekonu z indyka
" pół kostki bulionowej wołowej " natka pietruszki
" 400 g pieczarek (jak największych, by można " 1 łyżka stołowa otrąb owsianych
je faszerować)
" 3-4 łyżki stołowe chudego mleka
" 1 cytryna
" sól, pieprz
" 1 ząbek czosnku
" odrobina oliwy
" 1 plaster chudej białej szynki [ Pobierz całość w formacie PDF ]